Van 5 keer in de week handballen naar helemaal niks

Sinds de invoering van de strenge lockdown in december 2020 zijn er nog meer beperkingen opgelegd aan de (handbal)sport. Ook de 16-jarige Cozja kan sinds de strenge lockdown niet meer handballen en mist het enorm.

Cozja zit nu ongeveer 8 jaar op handbal bij HCW en is met haar B-team al twee keer achtereenvolgens kampioen geworden. Afhankelijk van de wedstrijd speelt zij op de linker- en rechteropbouw, en knalt ze met veel snelheid de ballen om de oren van de keeper. Haar talent bleef gelukkig niet onopgemerkt. ‘’Een trainster binnen HCW zag dat ik potentie had en raadde mij aan om mij in te schrijven voor de handbalschool,’’ vertelt Cozja.

De Handbalschool Gelre is een handbalschool voor talenten van 11 tot en met 18.  Het seizoen start met een proefperiode van ongeveer 6 weken, waarna vervolgens door de technische staf wordt bepaald welke deelnemers er wel/niet in aanmerking komen om door te gaan. Cozja kwam door deze selectie en kreeg de kans om iedere maandag en zaterdag haar talenten verder te ontwikkelen op Nationaal Sportcentrum Papendal en Sporthal Elderveld in Arnhem.

Door deze kans trainde de jonge handbalster al 5 keer per week, zowel op de Handbalschool als bij HCW. De trainingen op de handbalschool zijn volgens Cozja een stuk serieuzer en zijn er puur op gericht om de talenten sterker en beter te maken. Toch is ze er niet zeker van of daar haar toekomst ligt: ‘’Het lijkt me natuurlijk super gaaf om heel hoog te komen in handbal, maar of dat allemaal gaat lukken weet ik natuurlijk niet. Ik streef er niet perse naar om top handbalster te worden. Maar het lijkt me wel heel erg gaaf!’’.

Helaas maakte corona een einde aan het vele trainen en ging het aantal van 5 keer per week naar 0 keer per week: ‘’Ik vind het uiteraard super jammer dat we niet meer mogen handballen. Ik mis het trainen en de wedstrijden echt heel erg. Van een paar keer in de week handballen naar helemaal niks.’’

Toch vindt ze het lastig om een goed alternatief te vinden voor het sporten en mist ze vooral het fanatieke spelletje: ‘’Ik ga veel liever een potje handballen dan een stuk hardlopen. Ik doe handbal omdat ik het een geweldige sport vind en niet omdat ik per se moet sporten!’’

Buiten spelen
Voor onze F- en E jeugd is spelplezier en veel oefenen met gooien en vangen van de bal erg belangrijk. De F-jeugd ontwikkelt dit normaliter door de wekelijkse trainingen en d.m.v. kleine toernooien in de regio. De E-jeugd doet zelfs al mee aan de competitie. Helaas waren de toernooien en de competitie dit seizoen maar van korte duur. In eerst instantie mocht er nog wel gewoon getraind worden in de zaal, maar in december 2020 ging ook de sporthal dicht.

Met de feestdagen en de donkere winteravonden in het vooruitzicht besloten we daarom een pauze in te lassen. De kinderen vonden het maar niks; Joaquim (8) mistte het team en vond het maar saai. Jolijn (8) vond het maar stom dat er nu niet meer gehandbald kon worden. En ook Jelle (8) mistte de gezelligheid en vond het jammer dat hij nu niet meer zoveel kon oefenen.

Aangezien er voorlopig nog geen zicht is op versoepelingen van de regels m.b.t. zaaltrainingen, zijn we in het nieuwe jaar toch gaan kijken hoe we de trainingen voor de kleintjes buiten kunnen voortzetten. De locatie was gelukkig snel gevonden in het park in de buurt. Er is een mooi trapveldje waar ze fijn kunnen handballen. De dolenthousiaste F- en E jeugd kan zo samen een uurtje sportief bezig zijn. Er is een klein parcours en er wordt fanatiek geoefend met het overgooien van ballen in verschillende formaten. Met een temperatuur van net boven de 0 graden vindt Joaquim het best wel fris. Jolijn en Jelle hebben zich warm aangekleed en hebben minder last van de kou. Alle drie zijn wel heel blij om weer lekker bezig te kunnen zijn!

In de komende tijd zullen er meer buitentrainingen gegeven worden tot de maatregelen weer versoepeld worden. Met een beetje geluk mogen we ook nog een wedstrijdje spelen voor de zomerstop.

Quarantaine bingo
Nu zowel de competitie als de trainingen voor een groot deel van onze leden volledig stil liggen, is het een flinke uitdaging om de verbondenheid binnen een vereniging te behouden. Gelukkig is er aan creativiteit binnen HCW geen gebrek.

Voor leden boven de 12 jaar is het helaas geen optie om samen te komen. Om toch met elkaar in contact te blijven heeft onze activiteiten werkgroep de creatieve handen uit de mouwen gestoken. Een woonkamer werd omgetoverd tot Studio 11 en vanuit daar konden alle leden gezellig vanuit huis mee doen aan een online bingo. Ook werd de nieuwjaarsborrel van 2021 vervangen door een online pubquiz, die net als de bingo erg enthousiast werd ontvangen door de leden. Natuurlijk hopen we dat we snel weer kunnen handballen en leuke feestjes mogen geven, maar we zijn blij dat we op deze manier toch nog iets samen kunnen doen als vereniging.

HCW Winterswijk website

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant