Mountainbiken dankzij nieuwe route populairder dan ooit in Winterswijk.

De Winterswijkse Berg was al een uitdaging voor de doorgewinterde mountainbikers en die maakt uiteraard ook deel uit van de nieuwe mtb-route in Winterswijk. En die nieuwe baan is een schot in de roos en wel in meerdere opzichten. De route wordt enorm veel gefietst, door mensen uit het hele land. De mtb-route is daadwerkelijk van toegevoegde waarde voor toeristisch Winterswijk en maakt ook deel uit van de campagne van 100 procent Winterswijk.  Maar er kleeft ook een lokaal voordeel aan de nieuwe route. Het is namelijk een uitdagend parcours met veel technische gedeeltes (zogenaamde single tracks) en dat gegeven houdt de fietsers ‘op de paden’, precies zoals de bedoeling was. Er wordt niet langer, of veel minder, ‘wild’ gefietst door het buitengebied van Winterswijk met zijn vele grondeigenaren. Dat gegeven is voor de grondeigenaren mede-doorslaggevend geweest om mee te werken aan de realisatie van de nieuwe mtb-route, die deel uitmaakt van een groot mtb-netwerk door de hele Achterhoek. FTC Wenters staat mede aan de basis van de werkgroep voor de nieuwe route en is ook ruim vertegenwoordigd in bijvoorbeeld de werkgroep die de route op de oude vuilnisbelt meerdere malen per jaar onderhoudt. Dan zijn ze met bosmaaiers, schoppen en kruiwagens in de weer om woekerend onkruid weg te halen en de paden te egaliseren. Ook leden van FTC Kotten maken deel uit van die werkgroep, zoals de onderlinge samenwerking ook tot uiting kwam bij de aanleg van de nieuwe mtb-route.

De Winterswijkse Berg en delen van de nieuwe mtb-route maken deel uit van de Grenslandtocht op 7 november. Het wordt de eerste toertocht van FTC Wenters na de coronacrisis en de Winterswijkse fiets- en toerclub is blij dat er eindelijk weer massaal op de fiets kan worden gestapt. Het raceseizoen is dan inmiddels weer voorbij – een deel van de racefietsers richt zich al op de Dolomietentrip van volgend jaar -, maar de Grenslandtocht wordt het eerste doel voor veel mountainbikers in en rond Winterswijk. Het is een drukbezochte tocht die ooit ruim 900 deelnemers trok. Het mountainbiken in Winterswijk lijkt dankzij de nieuwe route populairder dan ooit en dat merkt FTC Wenters ook de toestroom van nieuwe mtb-leden. Nu de beperkingen (geen 1,5 meter meer) eraf zijn zal FTC Wenters een veilige tocht organiseren, dus inclusief coronacheck. Ook zorgt de organisatie weer voor vertier op de pauzeplek en is er ditmaal niet de traditionele erwtensoep, maar komt FTC Wenters met iets nieuws. Wat? Laat u verrassen op zondag 7 november op het terras van FTC Wenters.

Supergeslaagde tijdrit formele afsluiting raceseizoen

De jaarlijkse tijdrit, traditioneel op de laatste zondag in september, was ook dit jaar weer supergeslaagd. Er was een grote opkomst van de leden van zowel FTC Wenters als FTC Kotten, en het was prachtig weer. Dat maakte de noodgedwongen afgelasting van vorig jaar, als gevolg van corona, meer dan goed. Ook ditmaal werd er weer gekozen voor een ploegentijdrit en die konden de leden van beide fietsverenigingen in Winterswijk zelf samenstellen. Er deden zeventien teams van maximaal 5 personen mee, die om de vier minuten van start gingen. De ploegen moesten vooraf hun gemiddelde snelheid voorspellen en na afloop de lengte van het parcours schatten. Navigatie, horloges en telefoons mochten niet worden meegenomen. Het uitgepijlde parcours ging over ruim 35 kilometer door het buitengebied van Winterswijk en dat betekende daardoor ook een aantal klinkerwegen. Werd er gefietst om de spreekwoordelijke eer? Natuurlijk, dat speelde zeer zeker een rol. Maar er waren ook prijzen van clubsponsors en de bekende wisselbekers. Maar uiteindelijk draaide het zoals altijd om de gezelligheid en dat zat wel goed op het zonnige terras van FTC Wenters. De nazit duurde zoals elk jaar langer dan de tijdrit…

En na de corona is de spinning ook weer begonnen

De ‘spinners’ van FTC Wenters keken er al lang naar uit: weer spinnen in de herfst en winter, als buiten de wind guur is, het nat is en de temperatuur daalt. Uiteraard word er in het weekend ook buiten gefietst, maar doordeweeks duiken leden de sportschool in, gaan in groepjes thuis Zwiften (achter de laptop) of nightriden (fietsen met lampen op de racefiets of mtb). Maar bij FTC Wenters worden er op dinsdag- en donderdagavond ook spinninglessen gegeven. Dat betekent een uurtje afzien met opzwepende muziek en spinningmasters, een combinatie van een work-out en het trainen van de bovenbenen. Voor een deel van de leden van FTC is de spinning een prima manier om de winter door te komen en de conditie nog enigszins op peil te houden. Het is zweten en afzien, met na afloop een sportdrankje of biertje als beloning. De spinninglessen gaan door tot 1 april. Dan worden de spinningbikes weer aan de kant geschoven en wordt de spinningruimte bij de kantine getrokken, zoals dat bij (club)evenementen ook steevast gebeurt. Al met al is FTC Wenters vooral blij dat het weer ‘los’ kan na de coronacrisis en dat geldt zeker voor de ‘spinners’,

FTC Wenters

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant