Jiu-jitsu = vechtkunst.

Het jiu-jitsu (‘jiu’=vechten, ‘jitsu’=kunst, techniek > ‘jiu-jitsu’=vechtkunst), is een breed assortiment van technieken en vaardigheden om in de meest uiteenlopende situaties te kunnen verdedigen tegen een of meerdere gewapende of ongewapende aanvallers. Elke techniek, welke gebruikt kan worden om jezelf of derden te verdedigen, kan tot de oefenstof van de jiu-jitsuka gerekend worden.

Oorsprong
Jiu-jitsu werd in Japan bijna uitsluitend beoefend door krijgers. Deze Samurai’s genoten het voorrecht tot het dragen van twee zwaarden (een korte en een lange). Als de Samurai’s in het gevecht werden ontwapend, moesten ze met de blote hand verder vechten.
Uit de kunst van het met blote handen vechten, is later het jiu-jitsu ontstaan. De gewone burgers namen na verloop van tijd de gevechtskunst met blote handen over, en de geheimen van de scholen werden openbaar.

Trainingen
De trainingen jiu-jitsu bij het Budocentrum Winterswijk worden gegeven door Vincent Hakvoort (2e dan) op de woensdagavond van 20.30 tot 21.30 uur voor leden vanaf ongeveer 16 jaar.

Tijdens de trainingen komen in een ontspannen sfeer en in een kleine groep alle facetten van het jiu-jitsu aan bod zoals techniek (kata’s) en sparringsvormen (oefengevechten).
Naast verdedigingen tegen trappen, stoten en het bevrijden uit pakkingen en omvattingen, wordt ook aandacht besteedt aan het verdedigen vanaf de grond en het verdedigingen tegen gewapende aanvallers (steek of slagwapen).

Iedereen die meer wil weten over deze verdedigingskunst of zichzelf wil leren verdedigen zonder ‘vechter’ te worden, is van harte welkom tijdens deze lessen.

Budocentrum Winterswijk website

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant