Prestatie en gezelligheid hand-in-hand bij FTC Wenters

WINTERSWIJK – Waarom lid worden van een fietsclub? Er liggen toch overal (zand)wegen? En dan die verplichting, eens of tweemaal per week. Pfff… Nee, dan liever eigen baas en zelf bepalen op welk moment je op de racefiets of de MTB stapt en welke afstand je fietst.

Het zijn de bekende geluiden van de zogenaamde ‘wilde’ fietsers, die niet in clubverband (willen) fietsen. Soms nog met gymschoenen aan, klikpedalen kennen ze niet of vinden ze te eng. Maar: hoe anders kan het zijn als lid van een fietsclub? Je hoeft niets, alles mag. Je bent niet verplicht mee te fietsen, maar je hebt wél de mogelijkheid. Fietsen in een groep, over vaak onbekende wegen en langs mooie plekken, het zorgt voor een extra dimensie.

De momenteel 150 leden van FTC Wenters in Winterswijk fietsen vaak over de grens in Duitsland. Over smalle en stille boerenweggetjes, waar amper verkeer komt. En als er een automobilist nadert, dan stopt die in negen van de tien keer aan de kant van de weg. Duitse hoffelijkheid! In Nederland allerminst een vanzelfsprekendheid.

FTC Wenters is in 1982 opgericht en beschikt als één van de weinige fiets en toerverenigingen in Nederland over een eigen clubhuis. De accommodatie is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en gerenoveerd. Zo is afgelopen jaar de kantine volledig vernieuwd. De club beschikt over een kleedkamer met douches voor zowel de vrouwelijke als de mannelijke leden, er is een eigen spinningruimte waar spinning wordt gegeven aan de leden, en de kantine wordt gefaciliteerd door een keuken en een koelcel.

Dankzij de eigen accommodatie is er sprake van een echte vereniging; de leden hoeven niet af te spreken bij een café of een kerk, en fietsen na een tocht niet direct door naar huis. Nee, bij FTC Wenters wordt gestart bij het clubhuis op de Huininkmaat dat ook het eindpunt is. Er is gelegenheid tot douchen en in de winter kunnen de mountainbikes worden schoongespoten.

FTC Wenters is geen ‘opleidingsvereniging’, dat wil zeggen dat de minimumleeftijd op zestien jaar is gezet. Je moet jongeren alleen opvangen als je voor een adequate opvang en begeleiding kunt zorgen en daar heeft FTC Wenters in het verleden niet voor gekozen. Jonge fietsers worden doorverwezen naar buurtverenigingen die ook licentiehouders (lees: wedstrijdfietsers) in de gelederen hebben, zoals De Peddelaars in Aalten. FTC Wenters is een toerclub, er zijn wel ‘racende’ leden maar die zijn dan ook lid van bijvoorbeeld De Stofwolk in Eibergen, zodat ze aan wedstrijden kunnen deelnemen.

FTC Wenters is een actieve vereniging met vijf race- en drie ATB-groepen die met wisselende snelheid hun tochten rijden. Er wordt deelgenomen aan toertochten in de regio of elders in het land, of Duitsland of België, en de groepen gaan elk jaar wel voor een fietstrip naar het buitenland. Zo zijn bijvoorbeeld de Franse Alpen, de Dolomieten en de Alpen in Italië, Vogezen, Schwarzwald of Sauerland geen onbekend terrein voor de leden van FTC Wenters. Er is een arsenaal aan routes beschikbaar.

De leden van FTC Wenters fietsen in een gesponsord tenue, hetgeen de kosten voor de leden beperkt houdt. De contributie bedraagt zo’n 90 euro en daarvoor ben je dan ook verzekerd via de overkoepelende organisatie NTFU, waarbij de Winterswijkse fietsclub is aangesloten. Mocht er dus onderweg iets gebeuren met jezelf of met de fiets, je bent daarvoor verzekerd!

De charme van FTC Wenters is dat prestatie en gezelligheid hand-in-hand gaan, maar óók dat het een gemêleerd gezelschap is. Op de fiets, in hetzelfde shirt, is echter iedereen gelijk gestemd en lid van FTC Wenters. Zo spinnen de racefietsers en ATB’ers in de winter samen, en rijden ze soms ook buiten samen. Fietsevenementen van de club worden door de leden evenredig ondersteund.

Heb je genoeg van de individuele tochtjes? Wil je wel eens verder fietsen dan dat bekende cirkeltje? In een mooi tenue, met prima faciliteiten en in een gezellige sfeer, meld je dan aan om een paar keer mee te fietsen en sfeer te proeven bij FTC Wenters (info@ftcwenters.nl). Er kan ook via de site (ftcwenters.nl) een aanmeldingsformulier worden gedownload.

Tot ziens bij FTC Wenters!

Website FTC Wenters

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant