Wandelen, de oudste manier om vooruit te komen

Wandelen, de oudste manier om vooruit te komen

 

Als er al zoiets als een ‘Kunst van reizen’ bestaat, dan is wandelen daar wel de meest verfijnde maar ook de oudste vorm van. Bij deze ultieme manier van ‘slow traveling’  waarbij je zelf het tempo en de afstand bepaalt, reis je bewuster, beleef je intenser de wereld om je heen en ervaar je een gezonde ontspanning.

 

Iedereen, jong en oud, met een redelijke conditie kan wandelen. De manier waarop bepaal jezelf, wat ligt mij het beste?  Sommige mensen lopen graag alleen, kilometers lang luisteren naar de stilte van de natuur, de wind, de vogels het geruis van de bomen. Anderen ervaren wandelen met twee of meer personen als hun favoriete wandeltocht. En daarnaast heb je ook nog de 4-daagse wandelaar die gaat vooral voor de gezelligheid en de sociale sfeer. Al deze vormen zijn prima, doen wat je leuk vindt en lekker bewegen, daar gaat het om.

 

Wandelen is daarnaast ook uitermate gezond voor lichaam en geest. Het is fysiek simpel te doen en het heeft veel voordelen voor je gezondheid. Wandelen draagt bij aan een goed humeur, een gezond gewicht en een betere conditie. Regelmatig wandelen helpt om fitter en vitaler te worden en te blijven. Bovendien loop je met wandelen zeer weinig risico op blessures. Voor mensen die wat af willen vallen is wandelen een mooie toevoeging aan hun levensstijl, want met een stevige wandeling van zo’n 3 uur, loop je zomaar een kleine 1000 calorieën weg. Door regelmatig te wandelen verminder je ook bepaalde gezondheidsrisico’s zoals de kans op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Fysieke activiteiten zorgen voor een lekker, ontspannen en gelukzalig gevoel want tijdens het wandelen maakt je lichaam onder andere serotonine aan, dat voelt prettig en aangenaam. Daarnaast kan wandelen ook helpen om gevoelens van angst, stress en depressie te verminderen. Wat houd je eigenlijk nog tegen?

 

De Rode Kruis wandeltocht

Eind maart kun je bovenstaande ervaren in de Rode Kruis Wandeltocht. Deze tocht wordt al sinds 1957 in Winterswijk georganiseerd en is een begrip in wandelend Nederland. Schrik niet, er doen zo’n 1200 mensen mee! Dat lijkt heel veel, maar ook voor wandelaars die graag alleen of met z’n tweeën lopen is het een fantastische tocht. Omdat men los van elkaar in een tijdsbestek van vijf uren kan starten, wordt het aantal wandelaars over de uitgestrekt route verdeeld. Je loopt beslist niet op andermans hakken.

(Zie de inzet voor alle informatie over de Rode Kruis Wandeltocht)

 

Een Wandelende Tak

Gezien het succes van de Rode Kruis wandeltocht gaat atletiekvereniging Archeus een wandelafdeling, een wandelende tak, aan haar sportieve activiteiten toevoegen.  Archeus is inmiddels lid van de KWBN (Koninklijke Wandelbond Nederland). We starten dit voorjaar met een clubje wandelliefhebbers die met een vaste regelmaat aantrekkelijke routes uit gaan zetten. Start is altijd op het sportcomplex de Hunenbulten waar Archeus een prachtige accommodatie als onderdak kan bieden. Afstanden worden in onderling overleg bepaald naar gelang de conditie van de wandelaars en de weersomstandigheden. Ook is deze opzet bedoeld voor hardlopers of atleten die met een blessure kampen en op deze wijze perfect kunnen revalideren. Zodra zich rond deze starters een vaste groep gaat vormen worden de nodige stappen gezet naar een volwaardige wandelafdeling binnen Archeus. Er zal dan ook een wandeltrainer beschikbaar zijn en leden worden automatisch lid van de KWBN.

Wil je al meedoen en je zonder verplichting aansluiten bij dit clubje ervaren wandelaars dan kan dat. Stuur even een mail naar info@av-archeus.nl  Je krijgt z.s.m. een antwoord.

av Archeus website

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant