In eigen tempo naar het licht aan het einde van de coronatunnel.

Niets is meer vanzelfsprekend in coronatijd. Ook niet bij FTC Wenters. Het clubhuis is gesloten en de leden fietsen niet in clubverband, althans niet in groepen tijdens de reguliere trainingen en tochten bij de club. De leden fietsen alleen of met z’n tweeën, nadat er ook niet langer met zijn vieren mocht worden gefietst. 

Zoals voor elke vereniging is de coronacrisis ook voor FTC Wenters een fikse domper. Uiteraard in financieel opzicht, want geen inkomsten uit toertochten of de kantine. De leden smachten weer naar het ‘gewone’ fietsleven, met de gezamenlijke napraat na de tochten in het clubhuis of op het terras. Dat geduld wordt nog even op de proef gesteld.

Dat laatste geldt ook voor de fietstrips naar het buitenland. Wat kan wel komende zomer, wat niet? Een groep van FTC Wenters wilde afgelopen jaar naar Pedraces in het Italiaanse Alt Badia in Süd Tirol, met de Dolomieten als sfeervol en imponerend decor. Het lokale familiehotel is al jarenlang de vaste uitvalsbasis van FTC Wenters, waar elke keer weer een warm onthaal wacht. Dat ging afgelopen jaar niet door en nu heeft de groep opnieuw de hotelkamers gereserveerd voor een week in juni, met de stille hoop dat het dit jaar wel doorgaat.

Die onzekerheid over de Dolomietentrip markeert het fietsen in coronatijd bij FTC Wenters. In clubverband kan er niets worden georganiseerd op dit moment. Het is wachten op het vaccineren en een herhaling van vorig jaar, toen de corona tijdens zomermaanden aan kracht inboette. 

Het is momenteel fietsen tussen hoop en vrees voor de leden van FTC Wenters, die deze winter ook al niet konden spinnen in het clubgebouw. Maar, in tegenstelling tot teamsporten, er kan gelukkig nog gefietst worden en aan de conditie worden gewerkt. 

Een ieder in zijn eigen tempo op weg naar het licht aan het einde van de coronatunnel. 

Nieuwe MTB-route nu al aanwinst voor Winterswijk

Bij het verschijnen van deze Sportkrant is de nieuwe MTB-route in Winterswijk misschien al wel klaar. De oude route is inmiddels een gravel bikeroute geworden, in de nieuwe zitten de uitdagende single tracks en zelfs een enkel klimmetje. De nieuwe MTB-route, mede dankzij een grote inbreng van FTC Wenters, is een aanwinst voor Winterswijk. De belangstelling voor de nieuwe route is enorm. Veel fietsliefhebbers, ook van buiten Winterswijk, informeren naar de nieuwe route. En wat ook leuk is: veel kinderen op crossfietsen zijn op de nieuwe MTB-route te vinden.

De nieuwe MTB-route zet Winterswijk op de kaart, want de nodige toeristen zullen benieuwd zijn naar de route. Zeker in de toekomst als bijvoorbeeld ook Oost Gelre een nieuwe route heeft aangelegd, die is aangesloten op ‘Winterswijk’ en de rest van de Achterhoek, want het ultieme doel is een aaneengesloten MTB-route door de hele Achterhoek.

Terug naar de aanleg in Winterswijk: wat een enthousiasme komt er los in Winterswijk. Niet alleen bij FTC Wenters, ook van MTB-fanaten van buiten de vereniging en mensen die spontaan bijdragen. Zo werd er een voorraad blikken frisdrank ter beschikking gesteld voor de vrijwilligers die werken aan het parcours. Of een spontane bijdrage van 40 euro door een Winterswijker ten behoeve van de nieuwe MTB-route. Dat zijn prachtige gebaren. Zeker ook voor de vrijwilligers, die al getrakteerd werden op een bokbiertje van Steakhouse Vivaldi en een broodje kroket van café-restaurant en zalencentrum Spiekerman. Spontane acties die wel aangeven dat de nieuwe MTB-route breed gedragen wordt.

Oud-voorzitter Johan Harbers overleden, 20 jaar focus op FTC Wenters
Oud-voorzitter Johan Harbers is op 16 december van het vorig jaar plotseling overleden. Hartfalen werd hem tijdens een ritje op de crossfiets fataal. Nog maar net van huis sloeg het noodlot toe op de Achterweg in Winterswijk. De toegesnelde ambulances konden niets meer uitrichten.

Dat was op 5 juli van vorig jaar anders. Ook toen werd hij tijdens een fietstocht, net over de grens richting Bocholt, getroffen door een hartstilstand. Een fietsmaat wist hem echter te reanimeren totdat de ambulance arriveerde. Hij kroop op dat moment door het oog van de naald, maar herstelde spoedig en hij werd weer de oude. Ook de cardioloog was tevreden over zijn gezondheid, maar tòch ging het mis op 16 december.

Johan Harbers was liefst 20 jaar voorzitter van FTC Wenters en in die periode lag de focus volledig op het reilen en zeilen bij de fietsclub. Naast het bestuurswerk zette hij onder andere tochten uit, bediende hij het terras, hielp mee bij verbouwingen en andere klussen, en hield het clubblad in de benen. Hij zette zich met hart en ziel in voor ‘zijn’ cluppie.

Johan Harbers mocht 69 jaar worden.

FOTO: Johan Harbers (rechts) samen met Johan Vreeman bij het uitzetten van de eerste ATB-route in Winterswijk in 1999, die inmiddels als gravel bikeroute dienst doet.

FTC Wenters website

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant