Bewegen is belangrijk voor onze jeugd, Judo is daarin de aangewezen sport.

Ze werken aan hun motorische en conditionele ontwikkeling en overwinnen eventuele angsten. Ze leren assertief zijn en het is heel goed voor hun weerbaarheid. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen. Ze leren zich beter concentreren en leren doorzetten. Judo is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, een medicijn tegen geweld en agressie. Omdat judo steeds beheersing uitdraagt, leert een judoka juist een gevecht buiten de dojo (oefenzaal) te vermijden. Respect is heel belangrijk op de mat. Plezier en respect gaan echt hand in hand in onze club. Ze ‘horen’ ergens bij en worden socialer. Judo, more than a sport!

(Shin)Kyokushin Karate

Bij het Budo Centrum Winterswijk kan je vanaf 6 jaar deelnemen aan het Shinkyokushin (Full Contact) Karate. De kenmerken van onze stijl karate zijn full contact en spirit, dit laatste laat zich vrij vertalen in: niet opgeven of wilskracht.

In het (Shin)Kyokushin Karate komen vele vormen van bewegen voor, zoals rennen, lopen, springen en rekken/strekken. Het is een uitstekende training voor lichaam en geest, zowel voor jeugd als voor volwassenen. De kunst van het (Shin)Kyokushin Karate is de controle over – en toepassing van technieken, dus hard versus zacht of snel versus langzaam. Technieken leren toepassen is de kern van Karate. Technieken om je tegenstander uit te schakelen, daar wordt vaak van gedacht dat je er kracht voor moet hebben, zeker als je tegenstander een kop groter is dan jijzelf!  Dat is dus niet waar. Om de technieken van Karate te leren en toe te passen is geen brute lichaamskracht nodig, wat je hiervoor nodig hebt is mentale kracht. De kracht om je geest te beheersen, om angst, twijfel, agressie en andere emoties niet uit te schakelen, maar je ervan bewust te zijn en onder controle te houden, zodat de pure techniek gebruikt kan worden. Dit leren omgaan met emoties om effectief te zijn/blijven onder nagenoeg alle omstandigheden geeft beoefenaars ook voordelen in het dagelijks leven, zowel professioneel, privé als zeker ook op school.

Tijdens onze praktijkgerichte trainingen word je wel met de neus op de feiten gedrukt. In de gebruikte lesmethoden leert de student wat doorzetten nu écht wil zeggen. Tegenslag, ongemak en pijn betekent niet opgeven, maar wordt (uiteindelijk) blijvend ervaren als een kans om verder te kunnen groeien in wilskracht en volharding en dat brengt je dichterbij het bereiken van je eigen doel(en), zowel in het karate als daarbuiten.

Beginnen met karate bij het Budocentrum Winterwijk is heel eenvoudig.

Je hoeft geen karate pak te kopen, in een sport broek en een shirt kun je gerust een aantal keren gratis meedoen. Wanneer je vervolgens besluit om je echt op het karate te storten, meldt je je via onze website aan voor je lidmaatschap en in onze webshop kun je vervolgens alles kopen wat je nodig hebt. De totale investering bedraagt in aanvang ongeveer EUR 50,– voor jeugdleden  en EUR 70,– voor volwassenen. De trainingen worden gegeven door Chiel van Vliet Sensei (vierde dan). Hij is een zeer ervaren en succesvol voormalig internationaal wedstrijdvechter, daarnaast maakt hij deel uit van de technische commissie van de landelijke overkoepelende organisatie Shinkyokushin Karate Nederland(NSKO) en is tevens gecertificeerd ART (Agressie Regulatie Training) leraar.

Kortom voor een écht mooie sportieve uitdaging ben je bij het Budocentrum Winterswijk aan het juiste adres.

Jeugdlessen

Al bij de eerste judoles wordt je als ouder samen met je kind(vanaf 3 jaar) heel hartelijk ontvangen door de judoleraar en andere ouders. De judoleraar krijgt hulp van een aantal vrijwilligers, waaronder gevorderde jeugdleden.
Voor de trainer is het fijn om extra ogen en handen op de mat te hebben, jeugdleden leren hun kennis over te dragen en zeker de peuters vinden het fantastisch dat juist de jeugd hen iets leert.

De judoleraar neemt naast het lesgeven ook regelmatig de tijd om met de ouders te praten. Aan het eind van het seizoen zijn er examens gevolgd door de diploma uitreiking. Alle kinderen krijgen dan hun welverdiende nieuwe band of slip.

Vaantjes- wedstrijden

In aanvulling op de trainingen worden er ook met regelmaat zgn. vaantjes-wedstrijden georganiseerd.
Dan is het ontzettend leuk om te zien hoe de kinderen de tijdens de lessen geleerde technieken fanatiek in de praktijk uitvoeren. En ook hier komen de gevorderde jeugdleden massaal helpen met de organisatie, een flink aantal van hen heeft een cursus gevolgd en staat ook als scheidsrechter op de mat.
De deelnemers kunnen tijdens deze wedstrijdjes voorzichtig in een vertrouwde omgeving de eerste wedstrijdervaring op doen en je ziet ze met ieder wedstrijdje groeien, ongeacht of ze gewonnen of verloren hebben.
Aan het eind van het jaar zijn er ter afsluiting de clubkampioenschappen.
De kinderen doen supergoed hun best om een medaille te winnen en degene die heel sportief judo laat zien gaat misschien wel met de waardevolste prijs naar huis: De stijlprijs!

Aanvullende trainingen

Naast de reguliere trainingen en activiteiten zijn er voor de wedstrijdselectie wekelijks nog aanvullende trainingen puur gericht op succes in competities. Op zaterdag trainen zij bijvoorbeeld eerst bij Wenters Sports Club, om daarna nog een uur wedstrijdtechniek en -tactiek te trainen.
Onze selectie judoka’s zijn tegenwoordig te vinden op wedstrijden in alle uithoeken van Nederland en soms zelfs daarbuiten. Hier behalen ze mooie resultaten: waaronder een flink aantal podiumplaatsen bij de District Kampioenschappen. En met een 3e en enkele 5e plaatsen op het afgelopen NK doen we het zeker niet slecht voor ons relatief kleine clubje.

Voor de kids die vanuit de vaantjes-wedstrijden willen doorstromen naar échte wedstrijden, gaan we maandelijks naar lokale JBN opstapwedstrijden. Zo wordt er door alle judoka’s, ongeacht het niveau, met veel plezier en vooral respect voor elkaar getraind naar dat ene doel: Kampioen worden!

Budocentrum Winterswijk

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant