Waardering voor de lokale natuur.

De handboogschietgroep ‘Sharewood Winterswijk’, prijst zich zeer gelukkig met de unieke locatie waar zij sinds maart 2021 hun onderkomen hebben gevonden, het prachtige bos achter het restaurant van Vakantiepark ‘de Italiaanse Meren’.

Het glooiende bosperceel met de houtwallen, de welbekende kolken met hun hoge oevers en het natuurlijk hoogteverschil op een relatief klein gebied is een waar genot om een parcours uit te zetten en te lopen als jachthandboogschutter. Dat uitzetten, en het afzetten met lint van het terrein, gebeurt elke zondagochtend en de initiatiefnemers, Erwin Maes en Erwin Ruesink, zijn daar met hulp van enkele medeschutters ruim twee uur mee bezig. De diversiteit van het landschap zorgt ervoor dat er zogenoemde natuurlijke-backstops zijn. Ideaal voor een beginnende schutter want deze zijn nodig om e.v.t. gemiste pijlen op te vangen. Meestal zie je dit op de enkele vaste 3D parcoursen in Nederland (4) met lelijke vangnetten en storende bouwsels in de natuur. “Het unieke van deze schietrange dat dit te realiseren is met de aanwezige natuurlijke vorming van het bos. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een zeer realistische situatie waarin het doel zich bevindt, zonder lelijke verstoringen”, aldus Erwin Maes.

Groeimogelijkheden zijn wenselijk, maar de veiligheid staat voorop.

De groep bestaat momenteel uit zo’n 20 lokale en regionale schutters en de toekomstplannen voor het realiseren van een vereniging krijgen steeds meer kansen. Hoewel de groep zeker nog kan groeien, en dat is zeker met het oprichten van een vereniging wel een doelstelling, kijken zij erg goed naar de veiligheid. Een groep schutters (max 5) dat een 3D parcours loopt, heeft tijd en ruimte nodig tussen de doelen.

Deze veiligheidsgarantie heeft de groep nog, maar het blijft een relatief klein gebied, ondanks de mooie afstanden, van 3 tot 50 meter, die ze hebben tot de diverse 3D doelen.

Het aantal 3D doelen waar de groep momenteel over beschikt bestaat uit 35 dieren, die allen in de Nederlandse natuur voorkomen. Verdeeld over zo’n 16 locaties zijn de dieren geplaatst, soms alleen en soms ook in groepen. De afstand is nooit hetzelfde naar de doelen en tevens niet bekend bij de schutter.

Wegens de Corona maatregelen klein gehouden maar culinair groots gevierd.

Als 3D jachtschietgroep, de discipline Handboogschieten waar de groep zich voornamelijk op richt, was het een geweldige aangelegenheid om een speciale Wild-BBQ te houden op het terras van het restaurant van ‘de Italiaanse Meren’. Omdat het natuurlijk gevierd moest worden dat de groep in juli alweer één jaar bestond. Door de welbekende lokale jager/slager Tom Lammers werden 4 prachtige stukken wildvlees geleverd. Een zeer malse ree burger, een hertebiefspies, een wildzwijn BBQ-worst en een goddelijke stukje filet van reerug werden met goedkeurig verorberd door de aanwezige schutters. Dit alles aangevuld met diverse salades en passende sausen voor de liefhebbers en vers warm stokbrood met kruidenboter wat keurig verzorgd werd door het restaurant zelf, werd er op een mooie unieke en heerlijke manier intern stilgestaan bij het één jarig bestaan van ‘Sharewood Winterswijk’.

ShareWoody, een internationaal karakter met lokale en regionale trots.

Het logo van de groep met de Woodpecker, de gefocuste blik met de tong uit de snavel, een handboog en gehuld in een stoere cape met de welbekende kleuren van de Achterhoekse vlag en op de achtergrond de kleuren van het Gemeentewapen van Winterswijk.

Een ‘eigen’ ontwerp wat voorkwam door het missen van het doel en het raken van een stuk hout van een tak, boom of de houten trainings-schietbok met blazoenen. Dit resulteerde al gauw door imitatie van het bekende geluid van de T.V. cartoon waar de afbeelding natuurlijk op gebaseerd is. Wanneer je dit herkenbare toontje door het bos hoort, weet je dat er een ‘Sharewoody’ is geschoten, en zal de schutter zijn pijl elders dan uit het rubberen 3D doel moeten peuteren.

Local heroes, te mooi om te schieten.

De Oehoe, de flamingo en de kraanvogel zijn allen in het echt, lokale bezienswaardigheden. De Oehoe hebben ze inmiddels al als 3D doel, maar dat wil niet zeggen dat iedere schutter daar graag op schiet. “Zie het meer als een toeristische trekpleister voor boogschutters. Plaats naast de Oehoe een prooidier, bijvoorbeeld een rat, of duif, en je kunt de Oehoe gewoon overslaan want je hoeft immers niet elk doel te schieten tijdens een 3D parcours”, aldus Erwin Ruesink.

“Wij hebben een prachtig 3D doel, en een soort excursie naar de echte wereld is hier in Winterswijk dan ook mogelijk. Niet dat we dan wel aan de 1 miljoen overnachtingen komen, maar samen met het vakantiepark is het wel weer goed voor de recreatie en toerisme.

En hoe mooi zal het zijn dat er een groep flamingo’s in een kolk van de Italiaanse Meren staan te paraderen.., het oog wil immers ook wat”, zo vervolgt Ruesink.

Zondag 31 Oktober, Open dag bij Sharewood Winterswijk!!

Zelf eens schieten? Het 3D parcours bekijken?

Diverse handbogen te bezichtigen, ‘hoe maak je zelf pijlen’ en een demonstratie: ‘fluitend over de kolk’.

Aanvang 14:00 uur tot 16:00 uur, achter het restaurant en speeltuin van de Italiaanse Meren te Winterswijk-Kotten.

Bij regen gaat dit helaas niet door, voor de laatste ontwikkelingen raadpleeg onze facebookpagina:  https://www.facebook.com/SharewoodWinterswijk

Sharewood Winterswijk

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant