Boogschieten is voor jong en oud

De outdoor handboogschietgroep ‘Sharewood Winterswijk’, met hun wekelijkse schietochtend op de zondagmorgen, heeft in de maanden juli en augustus ook op de woensdagavonden gebruik mogen maken van de tuin van Hotel de Lindeboom. Het voor de gelegenheid zo genoemde “Zomeravond-handboog-baanschieten” was naast het unieke 3D parcours (waar de groep zich normalerwijs mee bezighoudt) een mooie gelegenheid om tijdens de zomeravonden te focussen op het baanschieten. Baanschieten houdt in dat er alleen maar op een kaart wordt geschoten, en in de tuin kon dat tot een maximale afstand van zo’n 35 meter. De schutters zelf konden zich deze twee maanden extra toeleggen op de schiettechniek. Tevens was er de mogelijkheid voor derden om op een eenvoudige manier kennis te maken met het handboogschieten. Omdat we een prachtige zomer achter de rug hebben was het elke woensdagavond een feestje om tussen 19:30 uur en 21:00 uur bij De Lindeboom te zijn. Dit om de sport op deze manier te beoefenen en nadien op het terras te genieten van een hapje en een drankje. Elke avond waren er weer nieuwe belangstellenden aanwezig, zowel lokale- als hotelgasten die het schouwspel toch wel prachtig vonden. Velen van hen hebben dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om onder begeleiding ook een paar pijlen te schieten. Een vrachtwagenchauffeur die zijn truck had geparkeerd naast het hotel en met zijn 9-jarige zoon in zijn schoolvakantie op pad was, kwam ook eens kijken. De kleine knul had de avond van zijn leven want hij mocht, onder begeleiding, ook pijl en boogschieten! Eén van de hotelgasten vroeg op een aarzelende toon: Mag ik het ook eens proberen? Ik heb heel mijn leven gesport maar handboogschieten heb ik nog nooit gedaan. De dame in kwestie was niet zeker of ze wel raak zou schieten maar na haar de tijd te hebben gegeven om het eens goed te bekijken en de twijfel om te zetten in daden, begeleide één van de schutters haar arm in arm naar de baan. Met een krachtinspanning waar zelfs enkele schutters van opkeken stond de dame geconcentreerd op de baan en schoot ze voor het eerst van haar leven met pijl en boog. De dame, 92 jaar oud, vond het geweldig en was erg dankbaar voor deze kans die ‘Sharewood’ haar bood.  

 

Gemeentelijke hulp schiet nog tekort.

‘Sharewood Winterswijk’ is een outdoor handboogschietgroep van momenteel 21 schutters die zich vooral richt op het 3D parcours schieten. Dit houdt in dat er in een groep van maximaal 6 schutters een uitgezet parcours wordt gelopen, wat men kan vergelijken met het lopen op een golfbaan. Met 45 eigen 3D doelen is ‘Sharewood Winterswijk’ uniek in Nederland omdat de schutters elke week hun eigen parcours opbouwen, uitzetten en nadien weer netjes afbreken. Een bezoekje van enkele gastschutters uit de regio, die helaas zelf niet deze gelegenheid en mogelijkheden hebben, benadrukte hoe bijzonder het is wat deze groep in de afgelopen twee jaar heeft neergezet. De groep is dan ook zeer dankbaar dat zij gebruik mogen maken van de tuin en het stukje bos gelegen rondom Hotel de Lindeboom. Hoewel de zoektocht naar een groter terrein nog steeds doorgaat, met in april van dit jaar enorme media-aandacht van o.a. TV Gelderland, kan de groep inmiddels alweer alle vier de seizoenen afvinken op de huidige schietlocatie aan de Kottenseweg. 

Helaas blijkt het vinden van een grotere locatie geen gemakkelijke opgave, ondanks de diverse aanbiedingen die er geweest zijn vanuit beheerders van een (privé)bos of ander geschikt terrein. De groep wil graag groeien in ruimte en natuurlijk in het aantal schutters en de wens voor het oprichten van een vereniging, blijft ook een doel. Naast de hoofdopzet van de twee initiatiefnemers van de groep: het handboogschieten in Winterswijk mogelijk maken. Helaas is na gesprekken met de Gemeente Winterswijk gebleken dat medewerking vanuit die kant de groep niet gaat helpen met het vinden van mogelijkheden. Dit is door de groep met teleurstelling ontvangen. Het oprichten van een unieke sportvereniging voor Winterswijk en de regio wordt helaas door de ambtenaar bestempeld als slechts het uitvoeren van een “hobby”. Om een vereniging op te kunnen richten zijn we afhankelijk van een aantal zaken: Een geschikte locatie, een minimaal aantal leden en aanwezige materialen. Zonder een geschikte grotere (veilige) locatie is uitbreiding van het aantal schutters erg lastig. Uitbreiding van het aantal schutters is wenselijk voor het oprichten van een vereniging. 

 

Een keer wat anders.

Het geven van demonstraties en clinics is ook de groep niet vreemd. Het afgelopen jaar hebben enkele schutters dan ook diverse keren op verschillende locaties, groepen en verenigingen demonstraties gegeven. Zelfs zijn campinggasten met een heus ‘Wild West’ thema voorzien van een paar geweldige en leuke uurtjes handboogschieten. Met diverse doelen, vangnetten, handbogen en alle andere toebehoren die daarvoor nodig zijn kan de groep op een professionele manier mensen zelf op locatie laten handboogschieten. Dit is zowel buiten als binnen mogelijk, mits er natuurlijk voldaan kan worden aan de veiligheidseisen. Wie heeft het vroeger niet gedaan? Een tak, een touw en een stok die waarschijnlijk alle kanten op ging behalve de goede. Onder begeleiding en met het juiste materiaal is het een zeer leerzame les in focus, plezier en ontspanning.

 

Meer informatie?

Voor meer informatie (foto’s en filmpjes) is Sharewood te vinden op Facebook, https://www.facebook.com/SharewoodWinterswijk,  Maar een mail sturen naar Sharewoodwinterswijk@gmail.com kan ook.

Sharewood Winterswijk

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant