Wat is Nordic Walking?

 

Nordic Walking verbetert je cardiovasculaire conditie, versterkt je botten, spieren en uithoudingsvermogen, verhoogt je energieniveau, versterkt je immuunsysteem en vermindert stress.

Nordic Walking komt oorspronkelijk uit Finland en was oorspronkelijk bedoeld als een trainingsprogramma voor langlaufers buiten het seizoen. Bij deze training voor het hele lichaam, met weinig impact, worden speciaal ontworpen stokken gebruikt om de schouders, armen en buikspieren mee te trainen. Met Nordic Walking train je 90% van je spieren en het verbetert je humeur, geheugen en slaap!

Nordic Walking is een intensieve vorm van sportief wandelen, waarbij gebruik gemaakt wordt van speciaal ontwikkelde wandelstokken, die poles worden genoemd.
Aan het handvat zit een strap (een soort handschoen) waar je je hand in moet doen. De bewegingen van de armen, de benen en het lichaam zijn tijdens het wandelen met de poles gelijk aan het bewegingsritme bij stevig wandelen. Vrijwel alle spieren van het lichaam worden getraind, zodat er een hoger energieverbruik ontstaat dan bij gewoon wandelen.

Voor wie is Nordic Walking?
Deze sport is voor iedereen, voor jong en oud. Het is een prachtige methode om je conditie op peil te houden of zelfs te verbeteren. Deze vorm is ook uitermate geschikt voor mensen, die in groepsverband willen wandelen. Plezier is een belangrijke motivatie om de continuïteit in actief bewegen te bevorderen.

Cursussen.
Nordic Walking vereist een goede techniek, wil je geen klachten aan het bewegingsapparaat, rug of schouders krijgen. Het lijkt eenvoudig, maar de juiste totaalbeweging is nogal complex. Om optimaal te genieten van Nordic Walking en om blessures te voorkomen is het belangrijk om vooral in het begin goede aanwijzingen te krijgen van een instructeur voor een juiste techniek en loophouding.

Ieder voor- en najaar organiseert de Nordic Walking Vereniging Winterswijk (NWVW) een introductieles van ca. 1,5 uur voor beginners. De kosten bedragen €12,50, inclusief het gebruik van poles en een consumptie achteraf. Tijdens de les kun je ervaren, hoe het lopen met poles is.

Heb je al eens een cursus gevolgd, maar is het Nordic Walken er een beetje bij ingeschoten? Pak dan nu de poles uit de kast en kom gratis een keer meelopen om de sfeer weer te proeven. Iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen gaan diverse groepen van Nordic Walking Vereniging Winterswijk op pad. De groepen lopen op diverse snelheden en alle deelnemers hebben een basiscursus Nordic Walking gevolgd.

Aanmelden voor de introductiecursus of voor een keertje meelopen met een groep kan via een email naar secretaris@nwvw.nl of telefonisch bij Jan Mensink (tel 06 – 2159 5526)  Als je zelf geen poles hebt, vermeld dan bij je aanmelding ook je lichaamslengte. Wij zorgen dan dat er poles van de juiste lengte aanwezig zijn.

Wie na een introductieles de smaak te pakken heeft kan zich aanmelden voor een basiscursus bestaande uit 5 lessen. Deze basiscursus wordt bij voldoende aanmeldingen óók ieder voor- en najaar door de NWVW gegeven. De kosten hiervoor bedragen € 45,00 inclusief het gebruik van de poles. Na afloop krijgt u een getuigschrift overhandigd.

Tijden en groepen.
Als verenigingslid kun je op elke woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen in groepsverband met een begeleider lopen. We lopen veelal over zandpaden en door de bossen in de fraaie omgeving van Winterswijk. Iedere groep heeft haar eigen tempo en afstand, zodat je altijd ergens bij aan kunt sluiten.

Een paar keer per jaar organiseren we verenigingswandelingen. Hieraan kunnen alle leden deelnemen. We vertrekken dan allemaal op hetzelfde afgesproken punt en lopen in verschillende groepen verschillende routes. Na afloop genieten we gezamenlijk van een drankje en een hapje. We organiseren ook een avondwandeling, meestal in het najaar.

Kosten.
Er zijn geen grote kosten verbonden aan het aanschaffen van materialen, alleen poles en goede wandelschoenen. De contributie bedraagt €37,50 per jaar.

Kijk ook eens op onze website www.nwvw.nl of op onze facebookpagina.

Inlichtingen
Jan Mensink,  tel 06 21595526 of mail naar secretaris@nwvw.nl

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant