WIJV : Het hele jaar activiteiten

 

De Winterswijkse IJs Vereniging bestond reeds in 1887 en is daarmee de oudste sportvereniging van Winterswijk. In 2020 verhuisde de club naar een prachtig nieuw complex aan de Bataafseweg. Wie de titel ijsbaan hoort, denkt al snel aan een accommodatie waar hooguit een paar keer per jaar activiteiten zijn, zeker met het oog op de huidige klimaatveranderingen. Niets is echter minder waar: Op het complex is het gehele jaar wat te doen. In de wintermaanden november tot en met maart is schaatsen op natuurijs de hoofdmoot. Mede door baanisolatie en een innovatief sproeisysteem kan er regelmatig worden geschaatst, vaak als eerste in Nederland. Zo kon er afgelopen winter ondanks weinig vorstdagen toch maar liefst 13 dagen (!) worden geschaatst op natuurijs. De rest van het jaar kan op het supergladde asfalt worden geskeelerd. Bijna dagelijks zijn er individuele skeelerleden aan het trainen en in de maanden maart tot en met oktober is er wekelijks een skeeleravond met groepjes. De vereniging heeft leden die alleen maar skeeleren, anderen doen dit als voorbereiding op het schaatsseizoen. Ook voor wielrenners en MTB-ers is skeeleren een goede en afwisselende training.

SKEELERTRAININGEN

Bij voldoende belangstelling worden er jaarlijks skeelercursussen gegeven door ervaren instructeurs, meestal in sessies van zes wekelijkse lessen. Naast een cursus voor volwassenen zijn er ook trainingen voor kinderen. De skeelercursussen zijn voor zowel beginners als gevorderden. Deelnemers moeten wel skeelerlid van de WIJV zijn. Medio september is weer een cursus voor volwassenen begonnen en wellicht kunnen nieuwe belangstellenden hierbij nog instromen. Meer informatie over de skeelercursussen is te lezen op de website www.wijv.nl.

JEUGD SKEELEREVENT OP 14 OKTOBER

De skeelercommissie van de WIJV organiseert op zaterdag 14 oktober wederom een groots skeelerevent voor jeugd tot en met 12 jaar. Hierbij worden de kinderen spelenderwijs vertrouwd gemaakt met skeeleren op één rij wieltjes (one-liners) en worden er enkele parcoursen uitgezet. Het evenement wordt afgesloten met een skeelertoertocht, waarbij minimaal 2 ronden (0,8 km) en maximaal 20 ronden (8,0 km) moeten worden afgelegd. Deelname is gratis, inclusief een pauzedrankje en een kleine versnapering. Er is plaats voor maximaal 100 kinderen en daarom moeten de deelnemers zich vooraf aanmelden via de website www.wijv.nl. De kinderen dienen hun eigen skeelers mee te nemen, een valhelm wordt ten zeerste geadviseerd; de club heeft een beperkt aantal skeelers en helmen beschikbaar. Uiteraard zijn ouders, grootouders en familieleden van harte welkom om de kinderen aan te moedigen. Aanvang is ’s middags om 14.00 uur en de afsluiting is omstreeks 16.00 uur.

DE WITTE POORTE

Tijdens de opening van het schaats- en skeelercomplex werd destijds de naam onthuld: De Witte Poorte. Deze naam is gebaseerd op een wit hek, dat vroeger stond op de plek waar de Bataafseweg aansluit op de Kottenseweg, dus dichtbij de locatie van het nieuwe WIJV-complex. Alleen de (heel) oude mensen kunnen zich dat misschien nog herinneren, voor de meeste Winterswijkers is dit echter onbekend. Afgelopen juni is een soortelijk hekwerk geplaatst bij de ingang van het schaats- en skeelercomplex, waarmee de naam De Witte Poorte weer in ere is hersteld.

MARATHON OP NATUURIJS

WIJV heeft de eerste drie seizoenen vanaf het in gebruik nemen van de nieuwe accommodatie gebruikt om ervaring op te doen met het nieuwe sproeisysteem en met het organiseren van evenementen zoals de verbetering van het werelduurrecord op natuurijs in december 2022. Inmiddels vindt het bestuur van WIJV dat de tijd rijp is om ook mee te gaan doen in de ‘strijd’ om het organiseren van de eerste marathon op natuurijs. De wedstrijdcoördinator van schaatsbond KNSB is onlangs op bezoek geweest en hij was enthousiast over de accommodatie en de faciliteiten die met hulp van buurvereniging ‘Trias’ beschikbaar gemaakt kunnen worden. Ook over het professionele bochtenbeveiligingssysteem, dat WIJV als enige natuurijsvereniging in Nederland heeft kunnen aanschaffen dankzij een gift van Stichting ’t Joosthuis, is de KNSB vol lof. De voorbereidingen voor het draaiboek van een natuurijsmarathon zijn in volle gang en er wordt druk overlegd met de gemeente, met de provincie en met lokale partijen en bedrijven die ons willen steunen. Als het aan WIJV ligt, kan Winterswijk straks toegevoegd worden aan het rijtje bekende namen als Haaksbergen, Noordlaren, Bergum en Veenoord!!

De Sportkrant Winterswijk is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Winterswijk is onderdeel van De Sportkrant